Nasıl bir hastalıktır?

Bu hastalığa sahip bireyler gerçekte olmayan bir fiziksel rahatsızlıkları olduğuna inanırlar. Gündelik yaşamda olabilecek sıradan bedensel belirtileri (kolun karıncalanması ve uyuşması, karın ağrısı, baş dönmesi gibi) ciddi bir hastalık (kalp krizi veya yetmezliği, beyin tümörü gibi) belirtisi olarak yorumlarlar. Bunun sonucunda birey hiç vakit kaybetmeden ilgili uzman doktora  başvuracak ve bir dizi tetkikler yaptıracaktır. Tahlil sonuçlarının iyi çıkmasına itibar etmeyecek ve tekrar tekrar muayene ve yeni tetkikler yaptıracaktır. Yani ciddi bir hastalığa sahip oldukları inancı ve kaygıları devam eder.

Kliniğinde başka hangi belirtiler bulunur?

Genelde bu hastalar gerekli değerlendirmeler yapıldıktan ve bedensel bir hastalık saptanmadıktan sonra psikiyatri uzmanına yönlendirilirler. Ancak bir çok hasta psikiyatri uzmanına gitmek yerine başka brans bir uzman doktora gitmeyi tercih eder. Birey sözde fiziksel hastalığına “teşhis koyacak” bir doktor arar ve bu arayışlar bir süre böyle sürer gider. Aslında her muayene, yapılan her yeni tetkikler ruhsal bir bozukluk olan bu hastalığın daha da pekişmesine neden olur.

Tedavisi nasıldır?

Psikiyatri uzmanı bu hastaları gördüklerinde hastayı ciddi bir şekilde dinlemeli, tetkiklerine dikkatli bir şekilde bakmalıdır. Böylece tanı koyma aşamasında gözden kaçan birşey olmaz

, hem de hasta ile güven ilişkisi kurulabilir.

Bazı özel hallerde ilaç kullanılsa bile, bu hastaların bedensel hastalıkları olduğuna dair inançlarının ortadan kalkması ve aslında ruhsal bir hastalıkları olduğuna ikna olmaları için psikoterapiye ihtiyaçları vardır.

Çalışma Saatleri:
10.00 - 19.00

Prof Dr. M. Alpay Ates Randevu:
0543 876 48 22

iletisim@appaistanbul.com
Caddebostan Mah. Bağdat Cad. Ergun Aprt. No:244 D:11 Kadıköy/İstanbul

Alsiyon Digital Agency © 2018 - 2022