Sigara, yüksek oranda nikotin içeren, dünyada en yaygın kullanılan, sağlığa zararlı ve bağımlılık oranı oldukça yüksek olan bir maddedir. Sigara, nargile ya da pipo içerek dumanını solumak kişide zamanla psikolojik ve fiziksel bağımlılık oluşmasına neden olur. Tütün ürünlerinde 4000’den fazla kimyasal madde bulunurken, içlerinde esas bağımlılık yapan madde nikotindir.

Günümüzde, sigara kullanımı dünyada tek başına en önemli ölüm nedenidir. Dünya genelinde yaklaşık 1,3 milyar insan sigara içmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verileri her yıl dünyada 8 milyondan fazla insanın sigara ve sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini ortaya koyuyor. Yapılan araştırmalar ülkemizde tüm ölümlerin %41,6’sının tütün ve tütüne bağlı hastalıklar nedeniyle olduğunu göstermektedir.

Araştırmalar gösteriyor ki; sigarayı bırakmak için herhangi bir yardım almayanlarda bırakma oranı %10’un altında kalırken, sigarayı bırakmayla ilgili profesyonel yardım alanlarda hem sigarayı bırakma süreci daha sağlıklı yaşanmakta hem de sigarayı bırakma oranı artmaktadır. Sigarayı bırakmada kullanılan tedaviler fizyolojik ve psikolojik bağımlığı çözümlemek üzere kullanılmaktadır.

İlaç tedavileri, sigara bırakıldığında ortaya çıkan fiziksel yoksunluk ve diğer belirtilere yönelik “semptomatik” tedavileri ve sigara içme isteğini azaltan ilaçları içerir. Bu durumlar için çeşitli ilaçlar, nikotin bantı ve/veya nikotin sakızı kullanılabilir. Yoksunluk, vücudunun sigaradaki bağımlılık yaratan madde olan nikotini artık almamaya alışma sürecidir. Sigara bırakma ilaçları yoksunluk hislerini ve sigara krizlerini azaltmaya yardımcı olur. Bu ilaçları kullanmak, sigarayı temelli bırakma şansını iki katına çıkarır.

Psikolojik bağımlılık için ise yapılan çalışmalar psikososyal tedavilerin etkisinin yüksek olduğunu göstermektedir. Bilişsel davranışçı terapiler, psikoeğitim programları ve gevşeme egzersizleri kullanılan yöntemler arasındadır.

Sonuç olarak, sigara kullanımı ve sigara bağımlılığı önlenebilir bir sorundur. Sizin için en uygun tedavi ve doğru yaklaşımla bu sorunla mücadele etmeye bugünden başlayabilirsiniz.

 

Çalışma Saatleri:
10.00 - 19.00

Prof Dr. M. Alpay Ates Randevu:
0543 876 48 22

iletisim@appaistanbul.com
Caddebostan Mah. Bağdat Cad. Ergun Aprt. No:244 D:11 Kadıköy/İstanbul

Alsiyon Digital Agency © 2018 - 2022