Anoreksia Nervoza (AN) nasıl bir yeme bozukluğudur?

Bu hastalıkta kişi olağan vücut ağırlığına sahip olmayı reddeder. Kilo almaktan aşırı korkar. Çok düşük kiloya rağmen kendisini şişman algılar. Vücut biçimini ya da boyutunu algılamada belirgin bozukluk vardır.

Bu hastalığın sebebi nedir?

Genellikle bu bireyler obsesif kişilik özelliklerine sahiptir. Halk arasında inatçı olarak bilinir. Bu bireyler çocukluklarında genelde ebeveynlerinden biriyle güç mücadelesine girerler. Tartışma daha çok yemek yeme üzerinden olduğu için bu alanda kendini kabul ettirmek için tartışmayı yeme sahası üzerine taşıyarak kendini iyi hissetmek isterler. Çocukluktaki ilgisizlik, duygusal açlıklar da yeme bozukluklarına zemin hazırlar.Bu noktada çocuklarla güç mücadelesini yemek üzerinden yapmamak gerekir. İnatlaşmamalı. Başka birçok nedeni de vardır.

Kliniğinde neler gözlenir?

AN genellikle fazla kilosu olan ya da şişman olduğunu düşünen hastanın diyet yapmasıyla başlar. Hasta giderek zayıflamasına karşın yemek yememekte ısrar eder. Bütün gün boyunca sadece bir parça kraker, bir dilim elma yiyebilir. Yeterli miktarda yediği zaman kusarak telafi eder. İleri derecede zayıf olmasına karşın beden imgesinde bozulmaya bağlı olarak kendisini ya da bedeninin bazı bölümlerini şişman olarak algılar. Hastaya göre bacakları kalındır, kalçaları geniştir. Şiddetli bir kilo almak veya şişmanlamak korkusu içindedir. Yetersiz beslenmeden dolayı amenore  veya adet düzensizliği gözlenebilir.. Kusma, laksatif, diüretik veya aşırı egzersiz yoluyla kilo kaybetmeye çalışırlar. Kilo düşüklüğünden yakınmazlar durumlarına yönelik içgörüleri yoktur. Süreç içinde depresif duygudurum, sosyal çekilme, uykusuzluk ve cinsel isteksizlik sıklıkla gelişir.

Endüstrileşmiş toplumlarda daha sık gözlenmektedir. En sık 17 yaşta görülüyor.Kadınlarda erkeklerden 20 kat fazla gözlenir.

AN nın çeşitleri var mıdır?

1-Kısıtlı Tip: Kilo Yitimi Diyet Yapma, Aşırı Egzersiz Gözlenir. Tıkanırcasına Yeme Ve Çıkartma Yoktur.

2-Tıkanırcasına Yeme/Çıkartma Tipi: Tıkanırcasına yeme atakları ardından da kusma, laksatif veya diüretik kullanarak çıkarma davranışı gösterirler.

Gidişatı nasıldır?

Bir kısmında tek epizottan sonra iyileşme olur. Bir kısmı nükslerle ve kilo alma dönemleri ile seyreder. Bir kısmında ise kronik gidiş gösterir. Çok fazla kilo kaybı varsa ve beslenme ciddi oranda bozulmuşsa hastaneye yatırarak tedavisi gerekir. Hastaneye yatırılanlar içinde ölüm oranı %10 dur.

Ölüm en sık açlık, elektrolit düzensizliği ve intihar yolu ile olur.

 

 

 

Çalışma Saatleri:
10.00 - 19.00

Prof Dr. M. Alpay Ates Randevu:
0543 876 48 22

iletisim@appaistanbul.com
Caddebostan Mah. Bağdat Cad. Ergun Aprt. No:244 D:11 Kadıköy/İstanbul

Alsiyon Digital Agency © 2018 - 2022