Sadece fizyolojik ihtiyacımızı karşılamak için mi yemek yeriz? Açlık hissiniz olmadığı halde yemek yemeyi durduramadığınız ya da sürekli bir şeyler yemeye ihtiyaç duyduğunuz zamanları oluyor mu? Belki de duygusal ihtiyaçlarınızı yemek yolu ile tatmin etmeye çalışıyorsunuzdur.

Duygular yeme davranışını etkileyen önemli faktörlerden biridir ve duygulanımdaki değişiklerin yeme davranışını da değiştirdiği çeşitli araştırmalarla ortaya konmaktadır. Duygusal yeme

, kısaca açlık hissi olmadığı halde duygulara cevap olarak yeme davranışında bulunmaktır. Duygusal yiyiciler genellikle yüksek kalorili, besin değeri düşük yiyecekler tercih etmektedir. Keyfiniz kaçtığında, canınız sıkıldığında, çok üzüldüğünüzde ya da stresli bir günün ardından kendinizi çikolata, pizza, cips, dondurma tüketirken bulduğunuz zamanları anımsayabilirsiniz. Peki, sadece negatif duygular mı bizi yeme davranışına iter? Hayır, mutlu hissettiğimizde ya da bir durumu kutlamak istediğimizde kendimizi ödüllendirmek adına duygusal yeme davranışında bulunabilmekteyiz. Ancak çalışmalar öfke, üzüntü, stres, yalnızlık hissi gibi olumsuz duygu ve yaşantıların olumlulara oranla duygusal yemeye daha çok yol açtığını ortaya koymaktadır.

Hepimiz zaman zaman duygularımızı tatmin etmek için yeme davranışında bulunuyoruz. Fakat duygusal yeme sık tekrarlandığında ve bir baş etme mekanizması haline geldiğinde kişi kendini hem fiziksel hem de psikolojik olarak sağlıksız bir döngünün içine sokmuş olur.

Bazen de duygu ve düşüncelerimiz yememe davranışı şeklide ortaya çıkabilir Bu durumda klinik bir tanı alabilecek düzeyde yeme bozuklukları gözlenebilir. Örneğin Anorexia Nervozada kişi, kilosu standartların altında olduğu halde kendisini kilolu zanneder ve yememeye devam eder. Yine Bulumia Nervozada da kişi kilo almamak için yeme ataklarının ardından sürekli kendini kusturur.

Duygusal yeme elbette önüne geçilebilir bir durumdur. Önemli olan bu davranışa yol açan duyguların farkına varmak ve onlarla sağlıklı yollardan baş etmeyi öğrenebilmektir. Sizde duygusal yeme davranışında bulunuyorsanız bir ruh sağlığı uzmanından yardım alabilirsiniz.

Klinik Psk. Özge Zelal Yıldız

Çalışma Saatleri:
10.00 - 19.00

Prof Dr. M. Alpay Ates Randevu:
0543 876 48 22

iletisim@appaistanbul.com
Caddebostan Mah. Bağdat Cad. Ergun Aprt. No:244 D:11 Kadıköy/İstanbul

Alsiyon Digital Agency © 2018 - 2022