Her birimiz hayatın içerisinde anne, baba, çocuk, kardeş, arkadaş gibi çeşitli kimliklere sahibiz. Bu kimliklere uygun olarak çeşitli ilişkilerin parçası haline geliyoruz. Duygularımızı, düşüncelerimizi, ihtiyaçlarımızı ve beklentilerimizi sosyal ilişkiler içerisinde ortaya koyuyoruz ve kimi zaman ilişkilerin kendi benliğimize uygun olarak şekillenmesini bekleyebiliyoruz. Hatta karşımızdaki kişinin de bizim gibi duygu, düşünce ve beklentileri olduğunu unutup benliğini göz ardı edebiliyoruz. Özellikle söz konusu duygusal ilişkiler olduğunda bu durum kendini daha fazla gösterebiliyor.

Zaman zaman ilişkide çiftler benliklerini bir kenara koyarak ilişkiyi tek bir birey gibi yaşama eğiliminde olabiliyorlar. Ben kavramından biraz olsun uzaklaşıp biz kavramında buluşmak

, ortak bir dil oluşturmak, ortak alanlar yaratmak elbette bir ilişki için önemlidir. Ancak bu, partnerin ihtiyaç ve isteklerini tamamen göz ardı etme ya da tamamen kendi benliğinden uzaklaşma anlamına gelmemelidir. Aksine ilişkiye dair duygu ve düşünceleri karşılıklı olarak paylaşmak, her iki tarafında beklentilerine ve ihtiyaçlarına uygun bir ilişki dinamiği oluşturmak, sağlıklı bir ilişki için önemlidir. Yani ortak bir paydada buluşmak ilişkiden alınan tatminin artmasına yardımcı olacaktır.

İlişkiler birbirinden farklı ihtiyaç ve beklentilere sahip iki bireyin bir araya gelmesiyle oluşur. Dolayısıyla kişilerin partnerleri ve ilişkilerinden beklentileri, ilişkilere dair inançları ve duygusal ihtiyaçları da farklılık göstermektedir. Bu durum ilişki de problemlere ve çatışmalara yol açabilir. Aslında bu durum çok doğaldır; elbette ki her ilişkide kimi zaman fikir ayrılıkları ya da problemler ortaya çıkabilir, tartışmalar yaşanabilir. Önemli olan nokta bunlarla hem birey hem çift olarak nasıl başa çıkıldığıdır. Tartışmalar aslında ilişkileri güçlendirir. Zaten sağlıklı ilişkiler lastik gibidir; bir yakınlaşırsın bir uzaklaşır. Ama lastik sürekli gergin tutulmamalıdır yoksa kopar. Tartışmayı kavgaya dönüştürmemek önemlidir. İkili arasında üslup farkı vardır. Kavgada üslup bozulur ve bu durum ilişkilere geri dönüşümsüz zararlar verebilir. Çiftlerin firik ayrılıklarında tartışmanın kavgaya dönmemesi için bireylerin kendini ifade etmede ben dilini geliştirmesi, partnerlerin duygu ve düşüncelerini dinlemeleri, empati yapmaları ve duygusal ihtiyaçlarını karşılayıcı çözüm yolları bulmaları önemlidir.

Bazen bireyler daha nitelikli ilişkiler kurmak istedikleri halde bunu beceremezler, bu sorunu nasıl halledeceklerini bilemezler. Bu konularla ilgili olarak kitap okumak sorunu çözmek için yeterli olmaz. Bu noktada bir ilişki uzmanından profesyonel destek almak önemlidir. Böylelikle çiftler hem daha kaliteli vakit geçirmiş hem de örnek bir ilişki modeli ortaya koymuş olur.

Klinik Psk. Özge Zelal Yıldız

Çalışma Saatleri:
10.00 - 19.00

Prof Dr. M. Alpay Ates Randevu:
0543 876 48 22

iletisim@appaistanbul.com
Caddebostan Mah. Bağdat Cad. Ergun Aprt. No:244 D:11 Kadıköy/İstanbul

Alsiyon Digital Agency © 2018 - 2022