Kitaplar, uzun yıllardır iyileştirici araçlar olarak kullanılmaktadır. Kendine yardım kitapları çatısında düzenlenen kitapların bir kısmı bilimsel bilgiden uzak olmakla birlikte birçoğu da bilimsel kuramlara dayanarak yazılmış psikolojik farkındalığınızı arttırmanıza ve  terapi dilini daha iyi anlamanıza yardımcı olacak kaynaklardır. Bu tarz kitaplar okumak istediğinizde lütfen kaynağına dikkat ediniz ve unutmayınız ki okuduğunuz kitaplar tek başına bir terapinin yerini alamazlar.

  • İyi Hissetmek- David Burns

Psikonet yayınlarının kendine yardım serisinin üçüncü kitabı olan İyi Hissetmek’in yararlılığı bilimsel araştırmalarla desteklenmiş, depresyon ve kaygı şikayetleri olan kişilere kılavuz niteliğinde olduğu görülmüştür. Duygu ve düşüncelerinizi keşfedip anlamanızı sağlayacak, farklı bakış açıları geliştirmenize yarayacak bir kaynak.

  • Evinizdeki Terapist- Dennis Greenberger, Christine A. Padesky

Sorunlarınıza neden olan düşünceleri fark etmek ya da fark ettiğiniz, size engel olan düşünceleri nasıl değiştireceğinizi anlatan kendinizi tanımak için ya da terapi sürecindeyseniz eşlik etmek için edinebileceğiniz bir kaynaktır.

  • Takıntılarla Başa Çıkmak- Christine Purdon, David A. Clark

Zihninizi sürekli meşgul eden takıntı boyutunda düşünceleriniz varsa, bu düşüncelerin neden, nasıl bu kadar ısrarcı olduklarını anlatan, bu düşüncelerle olan süreçlerinizi yönetmeyi hedefleyen egzersizler içeren bir kitap.

  • Beden Kayıt Tutar- Bessel A. Van Der Kolk

Travma durumlarında yaşanan duygusal ve fiziksel belirtilere beynin şekillenmesinde önem taşıyan zihin ve beden etkileşimleri üzerinden bakan, bu etkileşimlerin önemini açıklayan, birbirinden ayrı tutulamayacağına değinen önemli bir kitap.

  • Kayıptan Sonra Yaşam- Vamık Volkan

Ölüm, ayrılık gibi yaşanan kayıpların sonucunda tutulan yasın gelişmesindeki psikolojik süreçler, yası yaşama şeklimiz,  komplike hale gelen yasa neden olanlar riskler ve çözümlenmemiş yas gibi yasın evrelerini anlamanıza  yarayacak yası derinlemesine inceleyen bir kitap.

  • Hayatı Yeniden Keşfedin- Jeffrey E.Young , Janet S.Klosko

Hayatınız boyunca tekrarlayan ilişkiler, ben hep böyleydim hep bunu yaparım dediğiniz ama size işlevsel gelmeyen süreçleriniz varsa hayatı yeniden keşfedini okumanızı öneririz. Zarar verici, işlevsel olmayan düşünce ve hissetme kalıpları olan şemaları, kemikleşmiş düşünce örüntülerinizi ve nedenlerini anlamınıza yardımcı olacak bir kitap.

  • Birlikte İyi Hissetmek-David Burns

İlişkilerde iyi geçinmek isterken kendinizi anlamadığınız bir biçimde sorunlu ilişkilerin ortasında buluyorsanız bu kitabı okuyabilirsiniz. Birlikte İyi Hissetmek, ilişkilerde neden iyi geçinilemediğini ve ilişkileri nasıl yoluna koyabileceğinizi  bilimsel çalışmalardan yararlanarak anlatıyor.

  • Seninle Başlamadı- Mark Wolynn

Tramvanın kalıtsal yönlerini de ele alıp yaşadığınız sorunlara etkisini ve nasıl anlamlandırabileceğinizi, dönüştürebileceğinizi anlatan travma terapileri alanında yazılmış bir kitap.

  • İnsanın Anlam Arayışı- Viktor Emil Frankl

İkinci dünya savaşı sırasında bulunduğu toplama kampındaki deneyimlerini yazan psikiyatrist Frankl, hayatın anlamı ve amacı için gerekli bağları, insanı insan yapan nedir? Sorusunun yanıtlarını arıyor.

  • Eyvah Kötü Bir Şey Olacak- Alp Karaosmanoğlu

Endişeye neden olan vicdan,  suçluluk duygusunu yaşatırken evham ise her an bir şey olacak düşüncesiyle kaygılanmanıza ve eyvah demenize neden olabilir. Kitap bize bu bağlantıları ve neden olan düşünce kalıplarını vaka örnekleriyle açıklıyor.

  • Bağırmayan Karı Koca Olmak- Hal Edward Runkel – Jenny Runkel

Bağırmayan Karı Koca Olmak kitabının odağında özünüze ulaşıp kendinizi ifade ederek kalıcı bağlar kurmanın yolları yer alıyor. Sadece romantik ilişkilerde değil tüm ilişkilerinizde farkındalık kazanmanıza yardımcı olacak bu kitap kendinize odaklanarak, eşinizin nasıl olmasını istiyorsanız öncelikle kendiniz öyle olarak ilişkinizi kuvvetlendirebileceğinizi anlatıyor.

  • Şiddetsiz İletişim-Marshall B. Rosenberg

Şiddetsiz iletişim, ilişkilerimizi düzeltmeyi veya düzenlemeyi,  empati kurarak karşımızdakini dinlerken aynı zamanda değerlerimizden ödün vermemeyi, ihtiyacımız olan davranışları ve duygularımızı karşımızdakini suçlamadan açıkca dile getirmemize yardımcı olur. Şiddetsiz iletişim yöntemini dünya geneline yayma amacıyla birçok çalışma yapan Rosenberg

https://www.puttygen.net/

, bu kitabında şiddetsiz iletişim için gözlem, duyguların farkına varma, ihtiyaçları ve ricaları dile getirmenin önemini vurgulamaktadır.

  • Panik Atakta İlaçsız Yeni Anksiyete Terapisi- David Burns

Kronik endişe, utangaçlık, toplum önünde konuşma anksiyetesi, sınav kaygısı ve fobiler gibi çeşitli anksiyeteler ile baş edebilmenize yardımcı olacak bir kaynak. Bu kitap size anksiyete karşıtı çeşitli teknikler konusunda bilgi verirken  bu teknikleri nasıl seçeceğiniz konusunda da yol gösterecek.

      Ebeveynlere yönelik kitap önerileri:

  • Beni Ödülle Cezalandırma-Dr. Özgür Bolat

Bilimsel araştırmaları ve vakaları temel alarak ödül sisteminin çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini anlatan bu kitap aileler ve eğitimciler için faydalı bilgiler sunmaktadır. Beni Ödülle Cezalandırma; ödül, ceza ve koşul kavramlarını detaylıca ele almaktadır.

  • Hata Yapmama İzin Ver-Jessica Lahey

Güvenli ortamlarda hata yapmalarına izin verilmeden korumacı bir şekilde büyütülmüş çocuklar kendilerini güçsüz ve beceriksiz hissedebilirler. Bu kitap çocuğa korumacı bir dünya yaratıp başarısızlıkların ve hataların önüne geçildiğinde onların gerçek hayatın zorluklarına hazırlanmalarının da önüne geçildiğini anlatmaktadır.

  • Ergenlik: Sıkıntılı Yıllar-Sara Villanueva

Ergenlik aile içi ilişkilerde çatışmaların baş gösterdiği, ailelerin çocuklarını anlamakta kimi zaman zorlandığı, çocuklarınsa artık fikirlerini daha açık savunarak karar almada aktif rol oyamaya başladığı bir süreçtir. Bu dönemde çocuklar kadar ebeveynlerde büyük değişimler yaşar. Ergenlik yolculuğuna dair pek çok sorunun cevabını içeren bu kitap hem aileler hem de eğitimciler için aydınlatıcı bilgilere yer vermektedir.

  • Koşulsuz Ebeveynlik-Alfie Kohn

Çocukların ihtiyaçlarına ve bu ihtiyaçların nasıl karşılanacağına değinen Koşulsuz Ebeveynlik sağlıklı bir psikolojik gelişim için neler yapılabileceği konusunda yol gösteriyor. Kohn bu kitapta ödül ve cezanın çocukların zihnine olumsuz yansımalarına; koşulsuz sevgi ve kabulün ise önemine dikkat çekmektedir.

  • Doğmamış Çocuğun Gizli Yaşamı-Dr. Thomas Verny, John Kelly

Gebelik anneler için heyecanlarla ve sürprizlerle dolu bir yolculuk. Peki, anne karnındaki bebek bu süreci nasıl yaşıyor? Bu kitap doğmamış çocukların bilinçli, hisleri olan, hatırlayan varlıklar olduğuna değinmektedir ve bebeğin anne rahmine düşmesinden itibaren başlayan 9 aylık süre boyunca yaşananların kişiliğinin oluşmasında etkili olduğunu vurgulamaktadır.

  • Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk- Bruce D. Perry, Maia Szalavitz

Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk, çeşitli travmalara maruz kalmış çocukların vaka olarak yer aldığı bir kitap. Yazar, ihmal ve istismarın çocuklar üzerinde bıraktığı etkileri ve travmanın çocukların zihninde açtığı tahribatları gerçek yaşam öyküleri temelinde bize sunarken iyileşme sürecine de ışık tutuyor.

  • Korkma İyi Bir Annesin-Saniye Bencik Kangal

Anne olmak isteyenlere, anne adaylarına ve annelere yönelik bu kitap çocuk yetiştirmede yaşanan korkuları keyifli bir dille okuyucuya sunuyor. Pek çok annenin okurken ‘evet bunları yaşıyorum’ diyebileceği Korkma İyi Bir Annesin, annelere çocuklarını büyütürken yaşadıkları duygularda yalnız olmadıklarını hissettiriyor.

 

Klinik Psk. Müge Kılıçlar ve Klinik Psk. Özge Zelal Yıldız

Çalışma Saatleri:
10.00 - 19.00

Prof Dr. M. Alpay Ates Randevu:
0543 876 48 22

iletisim@appaistanbul.com
Caddebostan Mah. Bağdat Cad. Ergun Aprt. No:244 D:11 Kadıköy/İstanbul

Alsiyon Digital Agency © 2018 - 2022