Vajinismus nedir?

Bir cinsel işlev bozukluğudur. Vajinanın dış üçte birindeki kasların cinsel birleşme öncesinde ve sırasında istemsiz olarak kasılması, bacakların kapanması ve böylece cinsel birleşmenin mümkün olmaması durumudur. Ayrıca bazen tüm bedende kasılmalar, sıklıkla bacakların kapanması, korku, bazen titreme, terleme gibi belirtiler de eşlik edebilir.

Kızlık zarı, vajinanın girişinden birkaç santimetre içeride, ortasında değişik büyüklükte bir delik bulunan, soğan zarı inceliğinde bir zardır. Üzerinde kılcal damarlar vardır.  Vajinaya kızlık zarı deliğinden daha büyük bir cisim, örneğin penis girdiğinde zarın üzerindeki kılcal damarlar çatlar. Bu sırada birkaç damla kan gelir ve bu sırada çok az olmak üzere bir acı hissedilebilir.

Ne kadar sıklıkta gözlenir?

Vajinismus toplumda zannedildiğinden daha fazla sıklıkta gözlenmektedir. Ülkemizde yaklaşık olarak 10 kadından 3’ünün ilk cinsel birleşme deneyiminde bu sorunu yaşadığı saptanmıştır. Ancak bu hastaların sadece biri bu sorunu aşamaz ve profesyonel yardım başvurusunda bulunur, diğerlerinde zaman içinde yinelenen denemelerle sorun ortadan kalkar.

Sebepleri nelerdir?

Vajinismus, cinselliğin daha çok ayıp, yasak, utanç verici bir eylem olarak kabul edildiği, sosyokültürel ve eğitim seviyesi düşük toplumlarda daha sık görülür. Cinsellik konusundaki bilgilerin yanlış yollarla ve yerlerde öğrenildiği (bu bilgilerin de çoğu zaman yanlış, abartılı ve korkutucu olduğu) aile veya sosyal çevrede yetişen kadınlarda vajinusmus sorununa daha sık rastlanılır.

Kliniğinde neler gözlenir?

Bu soruna sahip kadınların cinsel birleşme denemesi sırasında zihinlerinden geçen düşüncelerden bazıları şunlardır: “penis çok büyük giremez; canım acır, benim cinsel organımda sorun var, çok kanar vb” gibi.
Vajinismus sorunu olan kadın birçok çelişki yaşar, bir yandan yardım isterken öte yandan tedaviden korkar. Kadında zamanla yetersizlik duygusu ve terk edilme korkusu ve depresyon gelişebilir. Yakınları tarafından dahi anlaşılamaz. Eşi ise başta istenmediğini düşünür, zamanla cinsel soğukluk, öfke, cinsel işlev bozukluğu, sertleşme bozukluğu, cinsel isteksizlik gibi sorunlar gelişebilir. Bu kadınların eşlerinin sıklıkla “anlayışlı”, saygılı, kaçıngan, cinsel açıdan tecrübesiz, pasif, girişken olmayan, eşine zarar vermekten fazla derecede korkan erkekler olduğu görülmektedir.

Vajinismus hastalığı olan kadınların çoğu cinsel olarak istekli olmasına karşın bir cinsel yakınlaşmanın sonunda cinsel birleşme aşamasına gelineceğinden ve bundan korktuklarından dolayı cinsel isteklerini göstermezler. Ancak sorun devam ederse çoğu zaman kadınlarda da cinsel isteksizlik gelişir.

Tedavisi var mıdır?

Vajinismus tamamen psikolojik bir hastalıktır. Bu nedenle öncelikle bir ruh sağlığı profesyonelinden destek alınması uygundur. Bu soruna sahip kadınların fiziksel olarak diğer kadınlardan bir farkı yoktur. Herhangi bir ilaç, ameliyat vb. yollarla tedavi çabası faydasız, gereksiz ve hatta travmatize edici olabilir. Cinsel terapi bu sorunun tek tedavisidir. Cinsel terapi uygun ve yetkin kişilerce yapıldığı takdirde sorunun çözülme ihtimali yüksektir.
Vajinismus tedavisinin psikiyatristler ve psikologlar tarafından yapılması uygundur. Buna karşın vajinismusu tedavi etmek için oldukça yanlış yöntemlerin kullanıldığı ya da tavsiye edildiği görülmektedir. Bazıları hipnoz altında vajinaya aparat sokmak, bir iki seansta sorunu çözmeyi vaad etmek, kızlık zarını ameliyatla ortadan kaldırmak ve daha bir çok uygun olmayan yöntemlerdir.

Vaginismusterapisi çift olarak sürdürülür. İlişki iki kişi arasında olur. Bu nedenle kadından ziyade çiftin sorunu olarak kabul edilir. Ayrıntılı cinsel öykünün alındığı, sorunun ayrıntılı olarak konuşulduğu ilk seanslardan sonra psikoeğitim seansı yapılır. Bu seansta cinsel organların yapısı ve işlevleri ve sağlıklı cinselliğin işleyişi hakkında çifte ayrıntılı bilgi verilir. Ardından iyi bir terapötik ilişkisi kurulursa psikoterapi ile sorun çözülür.

 

Çalışma Saatleri:
10.00 - 19.00

Prof Dr. M. Alpay Ates Randevu:
0543 876 48 22

iletisim@appaistanbul.com
Caddebostan Mah. Bağdat Cad. Ergun Aprt. No:244 D:11 Kadıköy/İstanbul

Alsiyon Digital Agency © 2018 - 2022