Vücut Dismorfik Bozukluğu nedir? Kliniğinde neler bulunur?

Vücut dismorfik bozukluğuna sahip bireyler, belli bir vücut bölgelerinin gerçekte olmayan ya da çok belirsiz olan bir kusurunu çok büyük bir kusurmuş gibi algılarlar ve sürekli buna kafa yorarlar. Bu durum kişinin işlevselliğini bozar. Aslında  kusur zannettikleri şey “hayali” veya “abartılı”dır.  Hastalarda bu vücut bölgeleri ile ilgili ya hiç bir kusur yoktur ya da söylenmeden fark edilmeyecek, başka biri için hiç önemli olmayacak derecede olan bir kusur vardır. Tamamen subjektifdir. Bu hastalığa sahip bireyler bunu yaşamlarının en önemli sorunu olarak kabul ederler, adeta bu sorunları hallolmadan hayatı askıya alırlar. Örneğin, gerekli olmayan estetik ameliyatları bile göze alabilirler.

En çok rahatsız olunan vücut bölgeleri burun, dudaklar saçlar, kaşlar, kulaklar, boy, sivilceler, kalça, omuz genişliği, ciltteki lekelerdir. Popüler kültür semptomların niteliğini etkilemektedir.

Bu bireyler psikiyatri uzmanlarına genellikle yakınları tarafından getirilirler. İçgörüleri azdır, sorunlarının psikolojik olduğunu düşünmezler. Genellikle depresyon, kaygı bozukluğu gibi bu durumun yol açtığı ikincil psikiyatrik bozukluklar nedeniyle psikolojik destek almak zorunda kalırlar.

Tedavisi var mıdır?
Tedavisi biraz güç olmasına karşın vardır. Öncelikle iyi bir terapötik ilişki kurmak gerekir. Gerekirse psikoterapiye ilaveten psikotrop ilaçlar da verilebilir.

Çalışma Saatleri:
10.00 - 19.00

Prof Dr. M. Alpay Ates Randevu:
0543 876 48 22

iletisim@appaistanbul.com
Caddebostan Mah. Bağdat Cad. Ergun Aprt. No:244 D:11 Kadıköy/İstanbul

Alsiyon Digital Agency © 2018 - 2022